Tuesday, February 25, 2014

LINK PENGURUSAN SEKOLAH


APLIKASI PANGKALAN DATA MURID APDM

SILA KLIK SINI - http://apdm.moe.gov.my/


 SISTEM PENGURUSAN SEKOLAH SPS

 SILA KLIK SINI - https://sps.1bestarinet.net/SPS/cms_sps/login.jsp


SISTEM E-OPERASI 


SILA KLIK SINI - http://apps.moe.gov.my/eoperasi/


PERTUKARAN GURU EG-TUKAR

SILA KLIK SINI - http://apps.moe.gov.my/epgo/

  
PERTUKARAN KAKITANGAN BUKAN GURU E-TUKAR

SILA KLIK SINI - http://apps.moe.gov.my/etukar/login.cfm 


 SISTEM MAKLUMT PENAZIRAN E-NAZIR

SILA KLIK SINI - http://web.moe.gov.my/enazir/ 


PORTAL NKRA KPM 

SILA KLIK SINI - http://nkra.moe.gov.my/

Monday, November 26, 2012

Skodeng

Salam. Ya Ampun lama sangat tak update. Betullah kata orang kalau sekali dah malas nak rajin balik tu maha liat penangan nye. Okeylah, hari ni gagah nak menaip. Ada banyak nak di ceritakan tapi ikut sukahati aku, nak update yang mana dulu. (*blog haku kan).Sebenarnya aku lagi banyak update dekat instagram berbanding sini. So jangan malu dan segan nak follow instagram haku hokeyh. ! O_O Baik, cerita pasal kehamilan aku kali ini. Alhamdulillah, setakat ini semuanya berjalan lancar. Cuma HB aku naik turun je. Tapi takpa masih lagi dalam keadaan terkawal dan tidak membahayakan. (* ni kata nurse dan doktor okey ).

Alhamdulillah masa aku menaip entry ni usia kandungan dah masuk 31 minggu. Bermaknanya kurang dari 10 minggu aku akan melahirkan. Ops lupa nak bagitahu yang EDD aku kali ini ialah pada 26 JAN 2013. Yes! tambah lagi sorang anak januari dalam keluarga aku selain dari Fathi. So, dah tau dah pasni kalau sambut birthday boleh buat serentak dengan Fathi punya sebab dia lahir pada 15hb Januari. (* Jimat ) 

Dulu masa pregnant Fayyadh dan Fathi scan 2D je yang aku tahu. So, Kali ni konon-konon nak merasa la scan 3D. 4D pulak, aku pun ajak la suami pergi buat dekat klinik. Memang teruja la sebab 4D bole dengar sound dan tengok dia gerak-gerak dengan gambar coklat tu. Dah macam ada kat depan mata je baby padahal masih lagi dalam perut. Jakun jugak la haku... ngeh ngeh ngeh. 

BTW aku buat dekat Klinik Sofea, Puchong Utama, scan 3d 4d murah la kat situ, RM80 sekali dengan CD. Setakat ini aku rasa kat KL ni tu yang paling murah. Lagi pula, tak payah buat appointment, walk-in terus je.

Proses scan dijalan oleh doktor yang bertugas masa tu. Okeyla jugak, puas hati sebab dia print hampir 10 keping result scan muka tu. Banyakkan??.. Selain scan tengok muka, doktor tu bagi tahu perkembangan graf baby dalam kandungan. Doktor tu cerita la berat baby berapa, jantung dia okey ke tak, tumbesaran dia normal ke tak, air ketuban cukup ke tak, dan yang paling penting dia bagitahu dan 'tunjuk' sekali jantina baby. (* excited kan ? ) 

Kepada ibu2 yang hamil tu kalau masih mencari klinik scan yang murah boleh la pergi ke klinik ni. 

KLINIK SOFEA 
Address NO. 36, GROUND FLOOR, 
JALAN PJU 7/3 
BANDAR PUCHONG UTAMA 
47100 SELANGOR
Phone 03-8061 9628 

Jom view hasil 4dscannya. Yang ni aku printscreen dari VCD yang klinik tu bagi. 


 Nyenyak tidur, usik-usik pun tak bangun. 

 Bila kena usik bukannya dia bangun, dia amik tangan tutup muka.




 Hihi. My latest picture. masa ni dah 30 minggu. 

 Ini pulak hasil  4dscan. Banyak jugak doktor tu print kan.

Insyallah, kami bakal menimang cahayamata PEREMPUAN. kalau ikut scan tula.. 
sebenarnya tak kisah pun jantina apa, tapi puas hati sebab dapat tahu yang dia sihat kat dalam kandungan. 

YA ALLAH PERMUDAHKANLAH SEGALANYA. AMIN.

Monday, September 17, 2012

Demi cinta dalam hatimu


 
Lirik Lagu Muara Hati – Hafiz & Siti Nurhaliza
Cinta terpisah ruang waktu
Tetap cinta bersatu dalam hatiku
Walau raga kita tak mungkin bersama
Ku yakini hati kan tetap setia
Ku percaya ke mana pun kau berjalan
Suara cinta menuntunmu kepadaku
Kerna bila cinta sudah bersemadi
Takkan terpisah hati
[Chorus]
Demi cinta dalam hatimu
Ku yakin engkau untukku
Meski jejak pisahkan kita
Cinta kan bawa kembali padamu
Aku ada kerna kau ada
Dan cinta hatiku hanyalah untukmu
Jalanku tertuju padamu
Ke mana pun kan pasti kembali
[Ulang chorus]
Demi cinta dalam hatimu
Biarkan aku merasuk
Bersatu dalam hatimu
Hanya dirimu dan aku
Demi cinta dalam hatimu
Biarkan aku merasuk (merasuk dalam hati)
Cinta

p/s: sorry la korang.. aku sekarang tengah kemaruk dengan cerita n lagu dia. huhuhu.. 



Thursday, September 13, 2012

Hari Baik, Bulan Baik, Berita Baik..

Salam, 

Rasanya belum terlambat nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitiri Maaf Zahir Batin. Rasanya baru je post entry pasal bulan puasa, tau-tau je dah nak habis bulan syawal dah pun. Itulah bukti betapa cepat dan pantasnya masa berlalu, sampai kita sendiri pun tak sedar. Sempena bulan baik ni, rasanya ramai yang dah tahu. Yelah, sejak-sejak aku annouce yang aku sedang mengandungkan anak yang ke-3.. Kalau nak ikutkan ini kandungan aku yang ke-4 sebab aku pernah gugur sekali sebelum mengandungkan Fathi (no2) dulu. Tapi takpa, orang kata setiap kejadian itu ada hikmahnya. Lepas aku gugur tu, memang susah nak melekat balik kandungan . Makan masa 1 tahun juga untuk aku dapat berita yang aku mengandung balik. Lepas Fathi lahir macam-macam rezeki kami dapat. Syukur alhamdulillah. 

Macam mana hari raya korang?? mesti meriah kan. Yelah, hari raya mana yang tak meriah. Tahun ni giliran suami aku. So, dia buat keputusan nak balik kampung sebelah mak dia di Air Itam, Muar. Kebetulan juga keluarga sebelah abah aku pula buat reunion keluarga dekat Sungai Balang, Semerah, Muar., nasib baik lah dekat.. dapat la aku singgah walaupun bukan giliran balik raya kampung aku tahun ni. So, petang sehari sebelum raya kami dah gerak pulang ke Air Itam, Muar. Perjalanan balik kampung alhamdulillah lancar dari KL sampai ke Tol Tangkak. Walaupun kereta banyak, tapi lancar.

Sampai je rumah atok, ngam-ngam azan maghrib. Memang langkah kanan, sampai-sampai je tak sempat salam semua orang dah duduk basuh tangan makan buka puasa.. Malam raya di rumah atok seronok, yelah bila dah ramai-ramai kumpul macam-macam cerita, macam-macam ragam. Kami ramai-ramai main bunga api, mercun dan masak BBQ.. Seronok .^_^ Yelah kat kampung, rumah jauh-jauh.. memang sakanlah dapat main mercun dan bunga api. takda siapa nak bising. Hehehe...

Keesokkan harinya, semua bangun awal, siap-siap nak ke masjid solat hari raya. Lepas je solat, semua makan-makan dulu, kemudian baru sesi salam , minta maaf. Waktu ni lah baru part touching-touching tu, Mana-mana yang buat salah banyak tu waktu ni lah.. nak nangis teresak-esak. Untung rasanya bila kita ada adat maaf-maafan di hari raya ni.  Sekurantg-kurangnya kita bole minta maaf tak kiralah ada salah atau tidak. Ini semua semata-mata nak erat kan tali silaturahim antara ahli keluarga. #sedih pulak tetiba. :)

Lepas sesi salam, sesi tangkap gambar la pulak. Hahahah!! macam-macam aksi. Kemudian, barulah aku dan suami gerak ke Sungai Balang. Kat sana meriah dia lain. Bayangkan 1 keturunan Allahyarham Haji Ahmad dan Hjh Mastura.(Moyang) semuanya datang. Ada dalam 300 orang. Macam-macam aktiviti. Cabutan bertuah, game., sketsa, karaoke, sesi bagi duit raya, ucapan raya.. Yang seronoknya, bila dah kumpul ramai-ramai tak sangka betapa banyak nye sepupu, dua pupu yang ada. Yang dulu kali terakhir jumpa baru tadika, sekarang dah jadi bapak budak pun ada. Lagi lah macam-macam ragam. Pakcik-pakcik sedara tunjuk bakat nyanyi karaoke. Memang seronok sangat. Ada pula DJ dan badut yang di jemput khas. DJ pulak boleh tahan keletahnya, tak kering gusi dibuat. Ucapan tahniah dekat geng-geng sepupu-sepupu abah sebab berjaya juga buat reunion ini pertama kalinya. Harap-harap tahun-tahun akan datang ada lagi. 

Heeeeeeeeee...........panjang pulak aku taip. (Excited lebih ni). Tunggu next entry nak update pasal baby and job Fayyadh. Tungguuu... Kat bawah ni aku attachkan beberapa pic hari raya tahun ni. :) Bye.. 

 Rumah atok di Air Itam,. Muar. 

 Pagi raya kami. 

 Formal and tak formal..

 Reunion keluarga sebelah abah. 

Rumah tok de di Sungai Balang. tempat reunion..

Mak saya sebagai pengerusi majlis. 

Hamper-hamper untuk cabutan betuah. 

Stok ketupat untuk tetamu. Banyak kan.

Sesi suai-kenal atok-atok sedara .


Sesi cabutan betuah. Setiap yang betuah kena perkenalkan diri lepas tu bagi tahu anak kpd siapa, isteri siapa, cucu siapa...

Hehehe.. Ai pun betuah tau hari tu.... dapat hamper jugak. Rezeki BaBy.. 


Seronok dapat hamper besar-besar. 

Sesi sketsa.. 



Fynn Jamal di situ. Juna kecik pun ade. 

Ini adik perempuan aku dengan husband dia yang baru kahwin hari tu. 

Ini sesi bagi duit raya.. semua dapat. Yang tak sekolah, sekolah rendah, sekolah menengah, kolej.. 


Masing-masing tunjuk bakat tependam. 

Sekali -sekala dapat karaoke.. hurmmm.. balun aje...


Gadis-gadis tangga.. hahaha!!. 

Oh. Cayang baby... ^_^

Family Potrait. 

My Family.. yang lelaki semua bejanggut.. kecuali Fayyadh and Fathi jelah. 

Yang ini pulak mando kawasan.. jaga kawasan.. hahahaaha!!>..



Dah selesai majlis.. basuh pinggan le apa lagi.. :) Macho pulak yang pakai spek itam tu.. 

Sepupu-sepapat abah.. seronok bila dapat kumpul-kumpul balik.. gotong royong mcm ni. 

Last but not lease.. sesi menapau..  sempat tapau sambal udang tu.. sedap weiiii..

Saturday, August 18, 2012

Wednesday, August 15, 2012

Ramadhan

Salam Ramadhan. 

Alhamdulillah. Lagi beberapa hari kita bakal menyambut Hari Raya Aidilfitri. Ada lebih kurang 4 hari macam tu. Terasa suntuk sangat waktu. Yelah. nak packing baju balik kampung.. baju sendiri, suami dan anak-anak lagi.. Bila fikir pasal packing baju. Memang pening. Yelah takut baju tu tak cukup... tak pun takut beg tak muat. atau tak muat kereta nak bawa nanti... Hahah!!..

Eleh. apa de hal, bawak la siap-siap sabun basuh baju. Agak-agak baju dah habis pakai, cuci jela kan kat kampung nanti. Habis cerita, 

Oklah. ramadhan tahun ini aku banyak masak sendiri juadah berbuka, pernah juga beli lauk dekat bazaar, tapi memang tak habis lauk tu kalau beli kat bazzar.. Paham-paham jelah kalau lauk bazaar ni. Rasa macam tak boleh masuk tekak. Masak sendiri jugak sedap. Anak-anak memang bertambah nasi kalau aku masak kat rumah, nak pulak si Fathi, dia kalau makan nasi sambil menunduk-nunduk. Muka dah boleh masuk dalam pinggan. Punyalah kusyuk dia makan. Hati kita pulak sebagai ibu jadi sejuk je tengok anak makan masakan kita.

Tapi bulan ramadhan ni kadang-kadang tekak nak jugak rasa lauk yang spesial sikit kan. Jadi sempatlah aku dan husband pergi berbuka puasa dekat luar. Kami tempah buffet dekat Dewan Perdana Felda. Mula-mula nak tempah dekat D'Saji sebab sini murah sikit dari Dewan Perdana Felda. Tapi waktu kami call tu D'saji full. So, terpaksa amik Dewan Perdana Felda . Kambing golek punya pasal. Sanggup!!. huhu. 

Siapa yang pernah masuk dewan Felda yang section atas. aku tak ingat apa nama dewan tu. Mesti korang tau kan. betapa besarnye dewan tu. Masa kami sampai kat sana memang pack la meja. Diorang susun lebih kurang rapat jugak la. Mesti sambutan meriah. Yalah, Full House masa kami pergi tu. Makan tak ingat dunia.  Huhu. Yelah dah bayar mahal-mahal kan. 

Lauk jangan cakaplah, macam-macam jenis nasi, lauk, kuih, ... korang sebut je. Semua ada. Tak termakan di buatnya. Tapi kami amik sikit-sikit lauk letak dalam pinggan. Bukannya nak makan sungguh-sungguh pun tapi setakat nak rasa-rasa je lauk-lauk Suami aku la yang paling seronok. Sebab dapat jugak makan kambing golek kegemaran dia. Hampir 2,3 kali dia beratur kat bahagian kambing golek tu. Hehe. 

Oklah, jom cuci mata pic yang kami sempat snap semasa kat sana. Pic kurang memuaskan sebab snap pakai hand phone cikai-cikai je.. 


 Muka kami tak sama kan. Sebab kami bukan kembar. Ngeh!

 Amboi. Cik Abang senyum dapat kambing golek. 

 Suasana dalam dewan . 

Konon-konon makan. Belum masuk waktu lagi la Fayyadh.

1st round.

"Tite nak giti  sugak boooo".. maksudnye "Kite nak spagetti jugak ibu"

Berbuka puasa kalau tak makan nasi tak sah.

Lemon zess... tapi warna biru. 

Last but not least. Pic tukang taip entry dan anak-anak.

P/S: Terima Allah SWT diatas kurniaan rezeki. Amin..