Saturday, August 14, 2010

Resepi Koktel Berkuah


Memandangkan ramai yang bertanya resepi koktel (* ini kes aku tulis status nak buat koktel mase berbuka dekat FB). So korang boleh try la ni. Koktel tanpa puding. Hanya mix fruit dan kuah sahaja.



Bahan utama :

  1. Mix fruit dalam tin kalau guna fresh fruit lagi sedap (* nata de coco pun boleh)

Bahan-bahan untuk kuah :

  1. 1 Tin Susu Cair.
  2. 2 Cawan Air (*sukat guna tin susu cari tadi).
  3. Kuning telur.
  4. Tepung Kastad.
  5. Esen Vanilla. ( kalau x letak pun xpe. )
  6. Gula ( 4/5 sudu besar.. kalau nak tambah atau kurang pun boleh )

Cara memasak :

  1. Bahan-bahan kuah di campurkan.
  2. Letakkan di atas api yang perlahan.
  3. Kacau sehingga gula cair.
  4. Setelah itu. keluarkan dan masukkan kedalam bekas./mangkuk
  5. Masukkan mix fruit (* ambil buah sahaja, tak perlu ambil air )
  6. Simpan dalam peti sejuk (bukan freezer ye).
  7. Kalau tak sabar, letak ais..tak perlu simpan dlm peti sejuk.

p/s: Sangat sedapppppppppp............ desert untuk berbuka. Nyaman tekak.. (*gulp....telan air aku buat entry ni tgh hari buat bulan puasa )

2 comments:

health-beauty-slimming said...

SEDAP NYE,CM SENANG JE NAK BUAT.HEHE

Shykin said...

hehe...
buat-buat...
Jgn tak buat..
Berbaloi-baloi...